SOORTEN BEDDEN IN EEN MOTORHOME

Veel kampeerders die een motorhome huren of kopen, laten het soort bed in de camper een doorslaggevende rol spelen. Onderweg is je nachtrust net zo belangrijk als thuis, dus in het bed van je motorhome moet je comfortabel kunnen slapen. Even belangrijk is het  gemakkelijk in en uit kunnen en met hoeveel personen ga je op pad. Wist je dat er zes soorten bedden voor een motorhome bestaan?

Hieronder kom je te weten welke soorten bedden er in een motorhome kunnen staan en wat de verschillen zijn. Bovendien bepaalt het soort bed dat je kiest ook het model motorhome . Want niet elk type bed past in elke motorhome.

DWARSBED (zie bovenstaande foto)

Dit traditioneel motorhomebed staat achter in de motorhome en is over de breedte geplaatst. Je bereikt dit bed via een relatief smalle doorgang door de gang van de motorhome. Het voordeel is dat je plek bespaart en onder het bed vaak een grote opslagruimte hebt. Net als bij een ander type bed uit de alkoof, moet degene die achteraan ligt over de ander heen kruipen om in en uit bed te komen.

FRANSBED

Een Fransbed is een tweepersoonsbed. Dit soort bed is te herkennen aan een of meerdere hoeken die uit het matras zijn gesneden aan de gangkant. Zo kan je makkelijk langs het bed lopen, zonder dat de hoek van de matras in de weg zit. Geen probleem als een van de passagiers wat kleiner is. Dit type bed bevindt zich meestal aan de zijkant van de motorhome aan de achterkant. Onder een Fransbed is er nog ruimte voor opslag, maar niet zoveel als in een echte “garage” zoals onder een dwarsbed.

ENKEL BED

De bedden staan los van elkaar. Achterin de motorhome staan ze in de lengte met daartussen een loopruimte. Ideaal voor als je graag afzonderlijk slaapt of allebei gemakkelijk in bed wilt kunnen stappen. De bedden staan iets hoger en zijn dan met een trapje bereikbaar. Onder het bed is dan nog opbergruimte. Dit bed zorgt voor een langere motorhome.

QUEENSBED

Voor iedereen die van beide kanten in bed wilt kunnen, komt uit bij een queensbed. Dat is een vrijstaand bed dat zich helemaal achterin de motorhome bevindt en in de lengte staat. Je hebt hier een ruimtelijk gevoel en rondom het bed is vaak nog ruimte voor kledingkasten. Ondanks dat motorhomes met dit soort bed een stuk langer zijn dan modellen met andere bedden, is het een erg populair bed.

HEFBED

Als je ruimte wilt besparen, dan kom je in de categorie “Geen vast bed”. Dit is een kant- en klaar bed die je vanaf het plafond naar beneden trekt, als je wilt slapen. Het hefbed hangt vaak boven of net achter de cabine.

ALKOOFBED

De naam zegt het al, dit type bed vind je in de alkoofmodellen, de campers met een ruimte boven de cabine. Je klimt via een trapje naar bed, dat over de volle breedte van de alkoof ligt. Bij dit type bed moet je rekening houden met de beperkte ruimte boven je. Rechtop in bed zitten gaat niet.

VOOR EXTRA SLAAPPLAATSEN

Ga je met kinderen kamperen, dan zijn er meerdere mogelijkheden. In een eigen tentje naast de camper is voor wat oudere kampeerders hartstikke stoer. Wil je je kids ’s nachts liever binnen, dan kun je een extra hefbed laten plaatsen. Of je kiest een camper waar al extra slaapplaatsen in bestaan.

Ombouwbed

Het zitje met een tafel en aan beide zijde of rondom zitbanken, kun je eenvoudig ombouwen tot een een- of tweepersoonsbed. De tafel klap je in, zodat deze op gelijke hoogte ligt met de banken. Daarop leg je de kussens van het zitje en voilà, je bed is klaar. Zo gebruik je deze ruimte multifunctioneel. Zeker bij mooi weer, hoef je na het slapen het bed niet per se weer om te bouwen tot zitje.

Stapelbed

Een ideale manier om permanent over extra slaapplaatsen te beschikken. Enige nadeel is dat het wel ten koste gaat van kastruimte. Voordeel ten opzichte van het ombouwbed is dat je hier nooit een bed hoeft om te bouwen.