Onlangs heeft UNESCO weer 21 nieuwe plekken toegevoegd aan de werelderfgoedlijst, waarvan 3 in Europa. Deze kun je dus prima bezoeken tijdens een kampeervakantie!

DE MIJN VAN TARNOWSKIE GÓRY – POLEN

Tarnowski Góry is een mijnwerkersstadje in het zuiden van Polen. Het mijngebied is een van de grootste in Europa en vanuit de mijnen is er een ingenieus watersysteem aangelegd. Hierdoor konden steden en industrieën in de omgeving bevoorraad worden met water van de mijn. In de 13e eeuw werd er lood en zilver gewonnen in deze mijn. Een van de mijnen is opengesteld voor publiek. Je kan met een bootje een tocht maken langs de ‘Schacht van de Zwarte Forel’, een gedeelte van de ondergelopen drainagetunnels. Deze schacht is zo’n 600 meter lang en werd vroeger gebruikt als afwatering voor de mijn.

KAMPEREN IN DE OMGEVING?

DEFENSIEWERKEN – ITALIË, KROATIË, MONTENEGRO

Vanaf Lombardije tot aan de Adriatische kust in Kroatië en Montenegro kom je ze tegen: imposante verdedigingswerken rondom belangrijke steden.  De zogenaamde Stato da Terra. Deze verdedigingswerken zijn in de 16e en 17e eeuw gebouw en Venetiaans van oorsprong om de voormalige republiek Venetië te verdedigen tegen Europese machten uit het noordwesten. Je vindt de Stato da Terra onder andere in Venetië, Bergamo, Zadar (Kroatië) en Cattaro (Montenegro).

KAMPEREN IN DE OMGEVING?

ZWABISCHE JURA – DUITSLAND

Deze regio in het zuiden van Duitsland leert ons veel over de vroegere mens. In zes grotten zijn stukken gevonden van 43.000 tot 33.000 jaar geleden. Uitgesneden figuurtjes van leeuwen en paarden geven aan dat er daar in die tijd mensen leefden. Ook muziekinstrumenten en versieringen zijn door archeologen opgegraven. Reden genoeg om dit gebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst te zetten. De grotten zijn open voor publiek!

KAMPEREN IN DE OMGEVING?